Virtuaalitalli ja -kennel Atlas

ETUSIVU HEVOSET KOIRAT @

virtuaalihevonen

Kearney's Anakin

Kearney's Anakin "Ani" VH11-031-0077
suomalainen puoliverinen (FWB), ori, 184cm
ruunikonpäistärikkö, tpto, mhrs

s. 13.03.2010
oma ikääntyminen: 10v 13.8.11
kasv. Olli Heino (evm)
ex-om.
nica VRL-01425
om. aksu (VRL-00164)
kotitalli:
VT Atlas

ko. helppo A - re. 160cm

PP MVA
KTK II (66,3%)
ERJ-I (102,5)
PKK Cup 2011 160cm voitto


©
pääkuva ja ratsastuskuva nica
rakennekuva: line
EscyKane, väritys nica

Yleisesti: Vaikka Ani on iso, niin se on kiltteyden perikuva. Ori toimii joka tilanteessa, se ei höslää tai pelleile turhia. Ani on aivan unelma hoitaa. Ratsastaessa ori on reipas ja vahva. Se tarvitsee päättäväisen ratsastajan.

Hoidettaessa: Aivan ihanan rauhallinen hoitaa. Ani käyttäytyy hyvin karsinassa, ja pysyy paikallaan harjatessa. Jos Ani tekee jotain mitä ei saisi tehdä, niin yksi komentaminen riittää ja Ani lopettaa huonon käytöksen. Hikisenä ja märkänä se piehtaroi mielellään heti kun vain pääsee karsinaan tai on irti. Kannattaa siis ottaa varusteet heti pois, etteivät ne jää Anin alle ja mene rikki. Kaikki hoitotoimenpiteet onnistuvat ilman mitään ongelmia. Ongelmana on vain löytää Anille tarpeeksi isot varusteet.
Ania on helppo taluttaa. Se seuraa kuin hai laivaa, kulkien ihan taluttajan vierellä. Ani saattaa hirnua ja tervehtiä muita hevosia hyvinkin innokkaasti, mutta se ei ole koskaan aiheuttanut mitään ylimääräisiä ongelmia.

Ratsastaessa ja kisattaessa: Ani on reipas ja eteenpäinpyrkivä. Se on erittäin vahva myös sileällä, joten ratsastajalta vaaditaan paljon käsivoimia ja jalkavoimia. Ei siis toimi pikkuhipaisulla, vaan yleensä pitää olla rullakannus, että pohkeet menevät läpi. Muuten mennään vain suoraan, eikä taivuta yhtään. Anilla menee todella pitkään vertyä, joten sitä pitää ratsastaa ainakin 45 minuuttia, ennen ensimmäistäkään kunnon koulutreeniä, jossa pitää tehdä yhtään mitään muuta kuin juosta suoraan uraa pitkin. Anilla on näyttävät isot askeleet ja lennokas laukka. Koulukiemuratkin onnistuvat, mutta enemmän Ani pitää esteistä.
Valtavan laukan avulla suhteutetuista väleistä on aina Anin kanssa otettava yksi laukka pois. Käännöksen ovat hitusen hitaampia Anin kanssa ja ne pitää ennakoida hyvissä ajoin. Orin hyppy on valtava, kun Ani kehtaa oikeasti hypätä. Se ei edes jaksa nostella jalkojaan pienemmillä esteillä. Ori hyppää rehellisesti kaikki erikoisesteet, mutta ei lähde hyppyyn jos ratsastaja päästää sen liian lähelle estettä. Puomeja Ani saattaa ottaa, jos se tulee esteelle liian pitkänä. Ratsastajan täytyy siis ratsastaa koko ajan, sillä tämä jättiläinen täytyy pitää paketissa radalla tai radasta tulee täysi fiasko.
Ani tykkää maastoilla. Kun Ani menee ravia, niin muut hevoset joutuvat laukkaamaan perässä. Kun Ani taas laukkaa, niin muut joutuvat laukkaamaan vielä kovempaa pysyäkseen tahdissa mukana. Anilla on siis parempi mennä aina porukan kärjessä. Maastossa ori saattaa hieman kyttäillä postilaatikoita ja muita outoja tavalllisia asioita, mutta kun sitä pyytää eteenpäin niin se jatkaa kyllä matkaa. Ani hyppää maastoesteitä, mutta niitäkin se voi hieman kytätä. Maastoon on laitettava aina kovempi kuolain, sillä Ani on maastossa todella vahva, eikä oikein malttaisi pysähtyä.

Kisapaikalla Ani on rauhallinen, mutta katselee ympärilleen ja hirnuu kaikille. Se voi kytätä kentän tai areenan porttia (varsinkin jos se on kapea tai matala). Menee kuitenkin kentälle käskettäessä tai viimeistään taluttamalla. Radalla ori toimii samalla tavalla kuin kotona. Se saattaa kuitenkin olla hieman tavallista säpäkämpi. Ania ei voi lastata ensimmäisenä, vaan se täytyy laittaa traileriin toisena tai rekkaan melko viimeisenä.

© nica

Kearney evm
fwb, rn, 183cm
Autsher Tabil evm
fwb, rnpäist, 180cm
Loca Loca Weewe evm evm
evm
Whitsher Fault evm evm
evm
Lady Matsher evm
fwb, rn, 176cm
Mountsine Gaballo evm evm
evm
Mahouki's Clarinate evm evm
evm
Abbey's Levito evm
fwb, km, 177cm
Tyelar Swing evm
fwb, km, 170cm
Jikairus Ceither evm evm
evm
Fallen Hypotausina evm evm
evm
Ohmilious evm
xx, rn, 164cm
Vision Feather xx evm evm
evm
Fabulouso xx evm evm
evm
Isä Kearney on upea ruunikko ori, joka näyttää periyttävän massiivista kokoaan ahkerasti myös jälkipolville. Kokoonsa nähden harvinaisen sopusuhtaisen rakenteen omaava ori on kantakirjattu huimalla ykköspalkinnolla ja se on saanyt myös arvonimen. Orin jälkeläiset tuntuvat olevan kuumaa kamaa kasvattimarkkinoilla, mutta omistaja haluaa jakaa oriin siementä maltillisesti vain parhaimmille tammoille. Kearney on kilpaillut rataesteillä upealla menestyksellä jopa 160cm luokissa asti. Irtona ori ponkaisee lähes pariin metriin ja sen hyppykapasiteetti on aivan omaa luokkaansa. Onneksi ori näyttää periyttäneen hurjan kokonsa lisäksi jälkipolvilleen myös hienoa hyppytyyliään.

Isänisä Autsher Tabil on nyt jo edemennyt sukunsa mukaan suuri ja massiivinen ori, joka kilpaili aikanaan rataesteillä huipputuloksin. Ruunikonpäistärikkö ori on kiertänyt ratoja niin kotimaassaa, kuin naapurimaissakin ja sen nimi on tuttu monelle pohjoismaalaiselle. Ori on kilpaillut aina 160cm luokissa asti ja sillä koitettu myös kenttää. Ori ei kuitenkaan pysynyt nahoissaan kouluradalla, vaan se pisti koko kehän yhdeksi sirkukseksi lähes joka kerta. Näyttelykehissäkin se lähinnä riehui muille, mutta onnistui silti saamaan ajallaan itselleen KTK-II palkinnon.

Isänemä oli 176cm venähtänyt tamma Lady Matsher. Ruunikko kaunotar tunnettiin aikanaan erikoisesta hyppytyylistään ja lapiomaisen suurista kavioistaan. Tamma kiersi ratoja 150-160cm luokissa kohtalaisella menestyksellä. Sen kilpaura kuitenkin päättyi kymmenvuotiaana loukkaantumiseen ja se pääsi siitoskäyttöön. Tamma ei kuitenkaan koskaan tullut kuntoon, vaan se jouduttiin lopettamaan viidentoista vuoden iässä. Tamma kerkesi kuitenkin saamaan viisi jälkeläistä ja se kantakirjattiinkin III-palkinnolla ennen pois menoaan.

Iii. Loca Loca Weewe oli väriltään ruunikko ja säkäkorkeutta sillä oli huimat 185cm. Anin korkeus siis selittyy sen sukua tarkastellessa. Loca toimi pääasiallisesti esteratsuna noin 10 vuotiaaksi asti, jonka jälkeen se siirtyi pelkästään jalostuskäyttöön. Orilla oli hurja määrä arvokilpailusijoituksia ja huipulle oli hyvä lopettaa nuorellakin iällä.
Iie. Whitsher Fault ei ollut kooltaan mikään huimaava, mutta tamman sukujuuret olivat Ranskasta. Sen isä oli upea kenttähevonen joka periytti vahvaluonteisuutta ja sitkeyttä Anin isänisänemään. Tamma kilpaili kenttäkilpailuissa ja estekilpailuissa hyvällä menestyksellä, mutta siirtyi jalkavikojen takia pelkästään jalostuskäyttöön.

Iei. Mountsine Gaballo ostettiin Saksasta nelivuotiaana ja tuotiin Suomeen. Se koulutettiin Suomessa ja ori kilpaili hyvällä menestyksellä esteradoilla. Ori toimi jalostuksessa ja jätti jälkeensä monta upeaa hyppääjää.
Iee. Mahouki's Clarinate ei nimensä perusteella sano kovin monelle mitään. Tamma oli upeasta suvusta, mutta ei koskaan päässyt itse kisakentille loukattuaan jalkansa ja nuorena. Kyvyt jäivät siis näyttämättä, mutta tamman kanssa otettiin riski ja sitä käytettiin jalostuksessa. Tulokset olivat hyviä ja tamma on jättänyt jälkeensä monia potentiaalisia, isokokoisia varsoja.

Emä Abbey's Levito on myös tammaksi hyvin massiivisen kokoinen kimo tamma, joka tunnetaa räiskyvästä temperamentistaan radalla, mutta nallekarhumaisen hellästä luonteestaan radan ulkopuolella. Tamma omaa upean ja melko persoonallisen hyppytyylin ja varoo tarkoin koipiaan ylityksissä. Tamman ei myöskään ole nähty melkein koskaan kieltävän, vaan sen rohkea luonne ja kokoonsa nähden huima ketteryys siivittävät sen hienoihin tuloksiin. 160cm luokka tuntuu olevan tammalle lastenleikkiä ja se kantaakin selässään usein huippuratsastajaa. Tamma on kantakirjattu toisella palkinnolla ja sillä on jo pari jälkeläisiä.

Emänisä on upea kimo ori Tyelar Swing. Jalorakenteinen sydäntenmurskaaja on kilpaillut aikanaan esteillä kansallisella tasolla ja käynyt varmasti enemmän taistoja palkintopalleista ulkomailla, kuin kotimaassaan. Orin selässä on kieränyt ratoja monta huippunimeä ja helpon luonteensa vuoksi Tyelas Swing onkin menestynyt vaihtuvista ratsastajista huolimatta upeasti 160cm tasolla. Ori on kantakirjattu KTK-I palkinnolla ja se on myös hienon rakenteensa vuoksi kahminut näyttelyistä pelkkiä sijoituksia.

Emänemä, kaunis täysiverinen tamma Ohmilious, jonka suvusta löytyy niin laukkaajia kuin hyppääjiäkin. Tamma itse on kunnostautunut kenttäratsuna ja se on rohkeutensa, nopeutensa ja kestävyytensä ansiosta menestynyt lajissaan hienosti. Koulukonkaria tammasta tuskin koskaan tulee, mutta sen hermot kestävät kyllä kenttäkisojen kouluosuuden siedettävästi. Hyppytyylistä tamma ei voi rokottaa, sillä se tuntuu liitelevän kevyesti kuin höyhen niin esteiden, kuin tarhan aitojenkin ylitse. Tamma on kantakirjattu II-palkinnolla ja eläkepäiviään odottelevalta tammalta odotetaan vielä muutamia jälkeläisiäkin.

Eii. Jikairus Ceither oli lempeä, jopa hieman ruunamainen ori. Sillä kilpailtiin estepuolella, mutta se ei kerännyt mitään erityisiä meriittejä. Käytettiin jalostuksessa lähinnä moitteettoman rakenteensa puolesta.
Eie. Fallen Hypotausina oli pieni, mutta kapasiteetikas tamma. Se hyppäsi 160cm ratoja useiden eri ratsastajien kanssa. Tamma myytiin myöhemmin junioriratsastajalle ja se siirtyi näin kilpailemaan Suomeen matalammalle tasolle esteillä sekä kouluratsastuksen puolelle.

Eei. Vision Feather xx oli laukkasukuinen ori, joka aloitti uransa nuorena laukkakentillä. Kisasi sileän lisäksi myös risuesteillä. Myöhemmin siirtyi estepuolelle pieniä luokkia kilpailemaan. Erittäin kovapäinen ja sitkeä hevonen, jota käytettiin ratsu- ja laukkahevosten jalostukseen.
Eee. Fabulouso xx:n suvussa on laukkahevosia ja ratsuja. Tammasta tuli ratsu, kun vauhti ei riittänyt laukkakentille. Tamma kunnostautui esteillä ja liikkeet olivat oikein mallikkaat ja laukka matkaavoittava. Tammaa käytettiin jalostuksessa, se sai kaksi tervettä varsaa, mutta menehtyi kolmannen varsan synnytykseen.

Sukuselvitys © Ros. ja nica

JÄLKELÄISET

syntynyt skp. nimi isä tulokset
17.02.2013 t. ML Lucy Sneaky Liar -
26.09.2012 t. ML Cosiga Hiccup -
07.05.2012 o. Remedy's Skafloc Neidermeyer's Mind -
22.08.2011 o. ML Enigma Evelynn EO-sert
06.08.2011 o. ML Echo Ceinak Zhydar -
30.07.2011 o. Anakin Broken Lania Brokenhearted -
13.07.2011 t. Abbie Express Svea Express -
20.06.2011 o. ML Skywalker Emir -
11.05.2011 t. ML Encarna Evelynn -
10.04.2011 t. ML Love Deluxe Me Love You Love EO-sert
25.03.2011 t. Anaria Dear Maria xx -
05.12.2010 o. ML Scarecrow Frozen Love -
01.12.2010 t. ML Dreamcatcher Ceinak Zhydar -

KILPAILUKALENTERI

JAOSTEN ALAISET

ESTERATSASTUS (ERJ)

27.10.10 - Twisty Puzzle - Este/ERJ - 160cm - 3/40
29.10.10 -
Twisty Puzzle - Este/ERJ - 160cm - 3/40
09.11.10 -
Lime - Este/ERJ - 160cm - 2/50
10.11.10 -
Skurvash - Este/ERJ - 160cm - 5/40
11.11.10 -
Skurvash - Este/ERJ - 160cm - 2/40
13.11.10 -
Vivaldio - Este/ERJ - 140cm - 1/50
21.11.10 -
Knoxdale Farm - Este/ERJ - 150cm - 4/48
22.11.10 -
Mörkövaara - Este/ERJ - 130cm - 5/50
23.11.10 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/40
29.11.10 -
Faxon Sporthorses - Este/ERJ - 160cm - 3/30
30.11.10 -
Faxon Sporthorses - Este/ERJ - 150cm - 3/30
05.12.10 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 4/40
12.01.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 1/30
12.01.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 1/30
15.01.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 5/30
19.01.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/30
23.02.11 -
Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 4/50
25.02.11 -
Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 2/50
25.02.11 -
Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 2/50
27.02.11 -
Solo - Este/ERJ - 140cm - 1/36
28.02.11 -
Solo - Este/ERJ - 140cm - 2/36
01.03.11 -
Cheval Delamer - Este/ERJ - 150cm - 6/48
01.03.11 -
Cheval Delamer - Este/ERJ - 160cm - 5/38
21.03.11 -
Crawford - Este/ERJ - 150cm - 5/40
22.03.11 -
Crawford - Este/ERJ - 160cm - 2/40
24.03.11 -
Crawford - Este/ERJ - 160cm - 3/40
04.04.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 2/30
16.04.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/30
19.04.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 3/30
21.04.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 5/30
22.04.11 -
Scamall Ponies - Este/ERJ - 120cm - 3/69
22.04.11 -
Scamall Ponies - Este/ERJ - 130cm - 5/40
23.04.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 3/30
29.04.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 4/30
29.04.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 3/30
02.05.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 3/30
07.05.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 4/30
03.05.11 -
Wikhorn - Este/ERJ - 160cm - 2/30
04.05.11 -
Wikhorn - Este/ERJ - 160cm - 1/30
15.05.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 4/30
26.04.11 -
Järnby - Este/ERJ - 110cm - 1/11
01.05.11 -
Hex Stallions - Este/ERJ - 160cm - 2/73
04.05.11 -
Hex Stallions - Este/ERJ - 160cm - 6/73
11.05.11 -
Wincare - Este/ERJ - 150cm - 4/30
12.05.11 -
Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 1/3
13.05.11 -
Mel Seren - Este/ERJ - 150cm - 2/5
15.05.11 -
Mel Seren - Este/ERJ - 150cm - 1/5
26.05.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 4/30
27.05.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/30
01.06.11 -
Järnby - Este/ERJ - 160cm - 3/9
01.06.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 5/30
01.06.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/30
02.06.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 5/30
02.06.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 4/30
17.06.11 -
Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 3/9
22.06.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 4/30
23.06.11 -
Dari Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 4/30
25.06.11 -
Kotitien Kilpailukeskus - Este/ERJ - 160cm - 4/30
26.06.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 3/30
17.07.11 -
Solo - Este/ERJ - 150cm - 5/30
17.07.11 -
Solo - Este/ERJ - 160cm - 3/25
22.07.11 -
Solo - Este/ERJ - 150cm - 5/30
17.07.11 -
Heathermoor Heights - Este/ERJ - 160cm - 2/8
21.07.11 -
Västerby - Este/ERJ - 160cm - 7/50
27.07.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/30
27.07.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 4/30
29.07.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/30
06.08.11 -
Mel Seren - Este/ERJ - 160cm - 5/30
04.08.11 -
Miitsu - Este/ERJ - 150cm - 6/37
17.08.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 3/30
19.08.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 3/30
28.08.11 -
Simora - Este/ERJ - 160cm - 3/12
20.09.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 1/30
25.09.11 -
Mallaspuro - Este/ERJ - 140cm - 3/19
06.10.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 3/30
07.10.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 4/30
08.10.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 4/30
08.10.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 2/30
21.10.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 2/30
23.10.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 4/30
25.10.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 150cm - 2/30
08.11.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 1/30
09.11.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 1/30
10.11.11 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ - 160cm - 3/30
21.11.11 -
Lyne Stud - Este/ERJ - 160cm - 7/50
26.11.11 -
Lyne Stud - Este/ERJ - 160cm - 1/50
20.11.11 -
Cannabian Warmbloods - Este/ERJ - 150cm - 2/50
22.11.11 -
Cannabian Warmbloods - Este/ERJ - 150cm - 1/50
23.11.11 -
Cannabian Warmbloods - Este/ERJ - 150cm - 3/50
24.11.11 -
Cannabian Warmbloods - Este/ERJ - 150cm - 2/50
07.12.11 -
Hex Stallions - Este/ERJ - 160cm - 5/50
04.01.12 -
Wincare - Este/ERJ - 160cm - 5/30
05.01.12 -
Wincare - Este/ERJ - 160cm - 2/30
06.01.12 -
Wincare - Este/ERJ - 160cm - 4/30
23.01.12 -
Mel Seren - Este/ERJ - 150cm - 5/30
26.01.12 -
Mel Seren - Este/ERJ - 150cm - 1/30
16.01.12 -
Hex Sporthorses - ERJ - 150cm - 4/50
20.01.12 -
Hex Sporthorses - ERJ - 150cm - 4/50
21.01.12 -
Praya Sporthorses - ERJ - 150cm - 3/30
22.01.12 -
Praya Sporthorses - ERJ - 150cm - 5/30
31.01.12 -
Dark Side Trakehners - Este/ERJ-CUP - 150cm - 14/166

KOULURATSASTUS (KRJ)

27.04.11 - Järnby - Koulu/KRJ - Helppo B - 3/23
12.05.11 -
Mel Seren - Koulu/KRJ - Helppo A - 5/30
16.05.11 -
Mel Seren - Koulu/KRJ - Helppo A - 4/30
17.05.11 -
Mel Seren - Koulu/KRJ - Helppo B - 2/28
02.08.11 -
Mel Seren - Koulu/KRJ - Helppo A - 2/30
06.08.11 -
Mel Seren - Koulu/KRJ - Helppo A - 2/30
29.08.11 -
Simora - Koulu/KRJ - Helppo B - 2/30

KENTTÄRATSASTUS (KERJ)

19.07.11 - Heathermoor Heights - Kenttä/KERJ - CCI/CIC2 - 4/12

NÄYTTELYT

PKK

30.10.10 - Artsin ravitalli - PKK/Näyttelyt - Muukuva: Ratsastuskuva - 4/9 KP (Tuom. Anne)
30.10.10 -
Artsin ravitalli - PKK/Näyttelyt - Muukuva: Liikekuva ilman ihmistä - 3/5 KP (Tuom. Anne)
23.11.10 -
Mêl Seren - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevosorit - 4/10 HY (Tuom. Beronia)
12.12.10 -
Mêl Seren - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevosorit - 7/10 HY (Tuom. Jaffa)
14.12.10 -
Simora - PKK/Näyttelyt - Muukuva: Pääkuva - 5/12 KP (Tuom. qwerty)
14.12.10 -
Simora - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevosorit - 4/12 HY (Tuom. Odelie)
19.12.10 -
PKK - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevosorit - 11/15 HY (Tuom. aksu)
19.12.10 -
PKK - PKK/Näyttelyt - Muukuva: rn, rt, m, km ja päis - 5/15 KP (Tuom. Beronia)
22.12.10 -
Ansakuja - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevosorit - 5/7 HY (Tuom. Aatsi)
28.12.10 -
Seppele - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevosorit - 8/12 HY (Tuom. Odelie)
28.12.10 -
Seppele - PKK/Näyttelyt - Muukuva: Pääkuva - 5/12 KP (Tuom. Anne)
15.02.11 -
Mel Seren - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevosorit - 1/10 BIS3 EO-sert (Tuom. Odelie)
17.02.11 -
Kimola - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevos- ja poniorit - 5/10 HY (Tuom. Tinka H)
18.02.11 -
Mel Seren - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevosorit ja -ruunat - 1/10 BIS3 EO-sert (Tuom. Odelie)
19.02.11 -
Indul - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevosorit - 8/10 HY (Tuom. Anne)
20.02.11 -
Indul - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevosorit - 8/10 HY (Tuom. Tinka H)
22.02.11 -
Mel Seren - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevosorit ja -ruunat - 2/10 EO-sert (Tuom. Beronia)
26.02.11 -
Huopaharju - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevosorit - 3/8 EO-sert (Tuom. Kira)
"Pitkä ja paksu kaula, raskas runko, lyhyt säkä. Hevosen väritys on mielenkiintoinen ja persoonallinen."
05.03.11 -
Atlas - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Orit - 2/10 EO-sert (Tuom. aksu)
"Hyvä, joskin hieman matala kokonaisuus. Kaunispiirteinen pää, hyvä pitkä kaula, pystyhkö lapa, hyvä runko."
13.03.11 -
Mallaspuro - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevoset - 6/12 HY (Tuom. Tinka H)
15.03.11 -
WiRi - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevoset - 6/15 HY (Tuom. Kukka)
"Edustava. Pidän etenkin yksityiskohtaisesta värityksestä."
26.03.11 -
Mel Seren - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Puoliveriorit - 2/6 EO-sert (Tuom. Aatsi)
27.03.11 -
Mel Seren - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Puoliveriorit - 1/6 KTK-sert BIS2 (Tuom. Odelie)
30.04.11 -
Järnby - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevosorit - HY (Tuom. Anne)
01.05.11 -
Heathermoor Heights - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Tietokoneella piirretyt orit - HY (Tuom. Anne)
14.05.11 -
Mel Seren - PKK/Näyttelyt - Rakenne: FWB-tammat ja orit - EO-sert (Tuom. Beronia)
15.05.11 -
Heathermoor Heights - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Orit ja ruunat - HY, SA (Tuom. aksu)
15.05.11 -
Mel Seren - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Orit - EO-sert BIS3 (Tuom. Odelie)
23.06.11 -
Stallions of William - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Tietok.piir. orit ja ruunat - EO-sert BIS4 (Tuom. Aatsi)
03.07.11 -
Lutakon ratsastajat - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Orit - EO-sert (Tuom. Odelie)
16.07.11 -
Artsin ravitalli - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevosorit - HY, SA (Tuom. Anne)
26.07.11 -
Koivuvaara - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Tietokoneella piir. orit ja ruunat - HY, SA (Tuom. Anne)
19.08.11 -
Ketunpolku - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Orit ja ruunat - HY, SA (Tuom. Chao)
"Etujaloissa vähän kokkapolvisuutta, hieman heikko selänlinja, mutta väritys todella hieno."
28.08.11 -
Ketunpolku - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Orit ja ruunat - HY, SA (Tuom. Elisa P)
30.09.11 -
Järnby - PKK/Näyttelyt - Rakenne: Hevosorit - HY (Tuom. Beronia)
02.10.11 -
Mel Seren - Näyttelyt/PKK - Rakenne: FWB tammat ja orit - HY (Tuom. Elisa P.)
07.10.11 -
Elisan talli - Näyttelyt/PKK - Rakenne: Orit - HY (Tuom. Chao)
29.10.11 -
Mel Seren - Näyttelyt/PKK - Rakenne: Puoliveriorit - HY, SA (Tuom. Elisa P.)
30.10.11 -
Rikjandi - Näyttelyt/PKK - Rakenne: Hevosorit - HY, SA (Tuom. Beronia)
19.11.11 -
Goldmoor - Näyttelyt/PKK - Rakenne: Orit - HY (Tuom. meym.)
11.12.11 -
Mel Seren - Näyttelyt/PKK - Rakenne: FWB tammat ja orit - HY, SA (Tuom. Beronia)
20.12.11 -
Artsin ravitalli - Näyttelyt/PKK - Rakenne: Hevosorit - HY, SA (Tuom. Kira)

MUUT KILPAILUT

-

ARVOSTELUTILAISUUDET

ERJ:n lokakuun 2011 laatuarvostelutilaisuus
(10+55,5+17+15+5=102,5) - ERJ I

30.05.2011 PKK:n 24. Kantakirjaustilaisuus
63% + 69% + 68% + 65% = 66,3% KTK-II
- Selän linja tekee hevosesta voimattoman näköisen. Etuosa voimakas ja tasapainoinen, takaosan lihaksisto löysähkö. Hyvät, kovat kaviot. Kintereissä aavistus nestettä.
- Nätti väritys ja hyvä runkoinen. Jotenkin silti hieman ryhditön. Etujaloissa näyttäisi olevan jonkin verran kokkapolvisuutta.

PALKINTOKAAPPI

VARUSTEKAAPPI
Me shopataan
Equestrian PROssa ja Mestyn varusteessa!

PÄIVÄKIRJA

16.05.14 - Muuttopäivä

Päiväkirjamerkinnät ennen 16.05.14 © nica

28.09.11 - Treenipäivä
Impparista selvittiin ja Ani oli taas viikon päästä siitä täysin oma itsensä ja saatoimme jatkaa treenaamista. Ori on ollut tovin kisatauolla, ihan kipeänä olemisen takia sekä minun kiireiteni takia. Treenien piti kuitenkin jatkua. Tänään meillä oli estepäivä, sillä viikonloppuna olisi taas kisat tiedossa ja Ania pitäisi vähän herätellä.
Laitoin jättiläisen kuntoon. Suojat, satula, rintaremmi, meksikolaiset suitset. Kävin oman kypäräni toimistosta ja vein Anin sitten maneesiin. Sami oli luvannut tulla nostelemaan esteitä ja huomauttamaan virheistäni. Hyvin positiivista, en siis saisi kuulla jos tekisin jotain oikein. Aloittelimme alkuverryttelyillä ja joillakin pienillä verryttelyesteillä. Sitten menimme tekniikkatehtäviä, joilla Sami neuvoi minua. Korkeudet olivat naurettavan pieniä, mutta se oli tehtävän idea. Lopuksi tulimme vielä rataa vähän isompana. Sami sanoi kuitenkin, ettei halunnut väsyttää Ania ja sen piti keretä palautumaan vielä ennen kisoja. Loppuverryttelyissä Ani piti saada rennoksi ja venyttämään kaulaansa eteen ja alas, jolloin selkäkin vähän venyisi. Ori kulki oikein mallikkaasti ja olin tyytyväinen siihen. Sami kuitenkin sanoi, että ratsastaja ei ratsastanut tosissaan. Aivan Samin tapaista.
Ani pääsi vielä ulos tuplaloimien kanssa ja se otettaisiin myöhemmin sisään muiden hevosten kanssa samaan aikaan.

20.08.11 - Kipeänä
No aamulla Ani pääsi ihan tavalliseen tapaansa ulos tarhailemaan muiden hevosten tapaan. Yksinhän se omassa tarhassaan oli, jotta kukaan ei potkiutuisi kenenkään kanssa ja vältyttäisiin suurimmilta murheilta. Tein tavallisesti aamuhommat tallissa ja menin sitten puolen päivän aikaan hakemaan Ania tarhasta. Poni lepuutti toista takajalkaansa, mutta huomasin jotain outoa vasta silloin kun Ani lähti tallustamaan minua kohti. Se ei kävellyt puhtaasti, vaan ontui takajalkaansa. Talutin hevosen sisälle ja laitoin se käytävälle, purin tuplaloimituksen ja tarkastelin jalkaa. Imppari. Pienestä haavasta Ani oli saanut impparin ja nyt jalka oli turpeessa ja kipeä. Hevonen melkein istui kun koskin jalkaan. Huokaisin helpotuksesta, sillä hätä ei ollut kauhea. Soitin eläinlääkärille ja tämä järjesti kipulääkkeen apteekista noudettavaksi. Puhdistin haavan kunnolla ja laitoin Anin karsinaan. Kävin noutamassa apteekista lääkkeen.
Kun Ani oli saanut lääkettä helpottamaan kipua, niin ori joutui ulos, jotta se kävelisi ja turvotus laskisi. Ripottelin heiniä siis ympäri tarhaa, jotta se liikkuisi edes vähän. Ratsastamaan en sillä tänään menisi, antaisi jalan parantua kunnolla. Huomenna joku voisi käydä kävelyttelemässä sitä maastakäsin.

13.08.11 - Maastoilua
Aivan uskomaton kiire, mutta ei niin paha, etten kerkeäisi Ania liikuttamaan. Tänään oli vuorossa maastoilua treeniohjelman mukaan. Alkuun käveltiin ja ravailtiin maastolenkillä. Esteet houkuttelivat poikaa tietenkin, mutta sateen jäljiltä oli niin märkää, että en olisi uskaltautunut hyppäämään. Lisäksi tänään ei ollut esteiden vuoro.
Alkuverryttelyjen jälkeen menimme kiipeilemään mäkiä, jotta Ani saisi vähän treeniä, eikä tämä olisi vain humputtelumaasto. Pitihän sitä nyt estehevosella olla hyvät peppulihakset! Mäkiin kulutettiin puolisen tuntia. Sen jälkeen palasimme maastoradalle ja annoin Anin vähän purkaa energioitaan muutamalla pitkällä laukkapätkällä suhteellisen kuivilla teillä. Rapahan sitä vähän lensi, mutta en antanut hevosen villiityä. Anijättiläinen kun ei ollut mikään helpoin pysäytettävä kokonsa ja vahvuutensa puolesta.
Tallille palailtiin noin tunnin lenkin päätteeksi. Ani pääsi ensin rapajalkojen pesuun ja sitten karsinaan loimitettuna. Viskasin Anille heinää nenän eteen ja jätin sen sisälle.

01.03.11 - Jotain vaihtelua
Jesse:
Sain puuron alas, vain ottettuani lautaselle jumalattoman määrän marjoja lisukkeeksi. En todellakaan tykännyt puurosta. Se oli yksi karmeimmista ruokalajeista ikinä. Iltapäivällä lähdin Reitan kanssa talliin. Reita otti ensin ratsastettavaksi Mayan. Lupasin laittaa Merlinin valmiiksi Reitaa varten, kun tämä palaisi treenaamasta Mayaa. Oma tehtäväni tänään oli talutella Ania, jotta se vähän palautuisi eilisestä treenistä. Kun Reita oli kadonnut tallista Mayan kanssa, kävin hakemassa Merlinin, Anin ja Vertin sisälle. Harjasin kaikki kolme hevosta ja satuloin Merlinin valmiiksi. Vertti saisi odotella Rosieta karsinassa, sillä minulla ei ollut tietoakaan milloin Rosie oli tallille tulossa.

Tunnin päästä nica kävi ilmoittamassa lähtevänsä valmentamaan toiselle tallille ja melkein heti sen jälkeen Reita palasi talliin hikisen Mayan kanssa, jätti tamman minulle ja lähti takaisin ulos Merlin mukanaan. Hoidin Mayan kuntoon, viskasin sille loimen selkään ja jätin sen karsinaan. Lähdin sitten Anin kanssa ulos. Lähdin taluttelemaan valtavaa hevosta kohti Sereniä. Olin tympääntynyt kävelemiseen ja mietin, että tarhojen takaa kiertäminen pidentäisi lenkkiä huomattavasti. Vilkaisin kuitenkin tennareitani ja totesin, että minulla ei ollut asiaa lumikinoksiin näillä kengillä. Niinpä menin lähimmän lumikasan luokse, tein narusta Anille ohjat ja kiipesin hevosen selkään. Kukaan ei näkisi, kun palaisin takaisin tallin takaa.

Ani löntysteli rauhallisesti eteenpäin lumihangessa. Tätä kautta ei ollut kukaan kulkenut pitkään aikaan ja lunta oli kasaantunut olemattomalle polulle todella paljon. Ani oli kuitenkin niin iso, että sillä ei ollut hankaluuksia talsia lumihangessa. Ponit eivät olisi päässeet kinoksissa eteenpäin.
Kiersimme tarhat ja pääsimme tallipihaan. Pysäytin Anin pihalle ja taputin sitä. Katsahdin ympärilleni ja näin vilahduksen mustista hiuksista. Kauhistuin ajatuksesta, että nica olisi nähnyt minut silmäteränsä selässä vannotettuaan, että en nousisi hevosen selkään ennen kuin olisin täysin kunnossa. Vieläpä pelkällä riimulla ratsastaen.. Liuin nopeasti alas Anin selästä ja kuulin lumen natinaa jonkun kävellessä luokseni.
"Jesse.."
Anin takaa ilmestyi mustahiuksinen tyttö. Se ei ollut nica, se oli Suvi.
"Mitä hittoa?!" sanoin huomatessani Suvin.
"Miunhan tässä pitäis kysyä, että mitä hittoa! Idiootti, mieti jos Ani olis lähteny.."
"Se on ihan kiltti."
"No niinhän sä sanot Vertistäkin." Suvi tuhahti.
"Ei saa säikytellä tolla tavalla! Sä näytät ihan nicalta, kauempaa."
"Ai." Suvi hymähti. "Oisko blondi ollu sit parempi vai?"
"Ei. Tai siis... toi käy sulle." änkytin.
"Okei.. " Suvi hymähti ja kääntyi lähteäkseen.
"Please Suvi, älä sano mitään nicalle.. tai kenellekkään.."
Tyttö pysähtyi ja kääntyi minuun päin näyttäen mietteliäältä.
"Ehkä en.." Suvi hymähti.
"Lupaa." painostin.
"Vastapalveluksesta." Suvi kiristi.
Myönnyin pitkin hampain auttamaan tyttöä huomenna aamutallissa.
"Jäätkö pizzalle illalla, jos tilataan?" kysäisin ajatuksen välähtäessä päähäni. "Ihan miten vaan, ei mulla oo tänään mitään ihmeellistä." Suvi vastasi ja katosi paikalta. Jäin paikoilleni hölmönä. Suvi sanoi mitä? Jäävänsä illalla? Minun olisi varmaan pitänyt nauhoittaa tytön sanat, sillä en millään osannut uskoa niitä todeksi. Eihän Suvi ollut jäänyt tai tullut mihinkään pitkään aikaan ilman Kimiä?
Ani alkoi hangata päätään minua vasten kyllästyttään ulkona seisoskeluun. Niinpä sain itseeni vähän liikettä ja vein hevosen sisälle. Loimitin Anin ja vein sen ulos. Vertin karsinan ohi kävellessäni huomasin hevosen karsinan tyhjäksi, Rosie oli siis tullut tallille. Reita oli vielä Merlinin kanssa ulkona ja Suvi talutti juuri sisään Indiä.

06.01.11 - Anin uus look
Jesse:
Satulahuoneessa oli tungosta. Ilmeisesti kaikki olivat lähdössä ratsastamaan ihanaan, aurinkoiseen keliin. Niinpä pujottelin ihmisten ja satuloiden välistä toimistoon. Sohvalla löhöili Reita, silitellen Shermania. Kissa oli siis päässyt käymään tallinkin puolella. Kokoahan sille jo tullut, mutta ei se ollut löytänyt vielä omistajaansa. Oli nicalle muutama soitto tullut, mutta kun nica oli kertonut kissan ulkonäöstä tarkemmin, kukaan ei ollut sanonut omistavansa sellaista pentua. nica mulkoili kissaa toimiston pöytänsä takaa, missä hän pläräili läpi kansiota, jossa oli tuhottomasti papereita. Tuuppasin Reitaa tekemään tilaa ja valahdin itsekin sohvalle ja kiskoin pipon pois päästäni. Olin kuullut Svea-pipostani moneen kertaan, niin Reitalta kuin Samiltakin.
"Eikö teillä ole parempaa tekemistä?" nica kysyi nostaessaan katseensa kansiostaan. Pudistin päätäni.
"Menkää sitten klippaamaan Vertti."
"Sä tiedät, että se ei onnistu ilman rauhottavia."
"No Ani sitten, se kyllä käyttäytyy."
Nousin vastahakoisesti ylös ja niin teki Reitakin. Toinen antoi kissan nican hoitoon, sillä eihän sitä onnetonta voinut yksin jättää.

Haimme Anin sisälle (tai minä hain) ja otimme loimen pois (tai minä otin) ja harjasimme sen (Reita keskittyi lähinnä pään harjaamiseen). Sitten kaivoimme klippauskoneen esille ja Anille tungettiin pumpulia korviin.
Klippaus sujui nopeasti. Ani lähinnä nukkui seisoskellessaan käytällä. Kun hevonen oli valmis, se oli klipattu lähes kokonaan. Ainoastaan päässä oli karvoja, sekä toisella lautasella tuli BOLT ja toisella oli salamanmuotoinen kuvio.
Tutkailimme hetken hevosta ja räjähdimme molemmat nauramaan.
"nica tappaa meijät." räkätin.
"Ai niinkö meinaat?" Reita kähisi pidellessään mahaansa.
Viskasin Anille loimen selkään ja Reita vei hevosen ulos. Siivoilin sillä välin käytävän. Saisimme varmaan vielä illalla kuulla Anin uudesta lookista.

31.12.10 - NYE
Jesse:
"Perkeleen pakkanen." kähisin taluttaessani Ania talliin. Olin saanut ratsastaa jättiläisellä! Tietenkin juuri silloin nica ei ollut kerennyt liikuttaa sitä itse, kun ulkona sattui olemaan -25 astetta pakkasta ja hevosilla saattoi mennä vain käyntiä. Kukapa siellä maneesissa oli kuitenkaan vahtimassa, en ollut voinut välttää kokeilemasta ravia ja laukkaa. Jättimäinen harmaa hirvenkorvike oli vaihtunutkin unelmieni ratsuksi, se oli niin paljon järkevämpi ratsastaa kuin Vertti. Vertti pysyi kuitenkin ykkösenä, sitähän ei mikään voisi syrjäyttää.

Vein Anin karsinaan ja rupesin purkamaan siltä varusteita kohmeisin sormin. Kello oli 12. Olin kerrankin aikaisin liikkellä, tosin se johtui vain ja ainoastaan siitä, että kohta ulkona alettaisiin paukutella raketteja ja hevoset saisivat kohtauksen. Tallissa laitettaisiin radio päälle ja toivottaisiin, että hevoset selviäisivät aamuun asti. Pihattohevosten täytyi vain pärjätä. Kyllähän niitäkin vahdittaisiin ja tarpeen tullen vietäisiin vaikka Serenin tyhjiä karsinapaikkoja täyttämään. Heitin Anille vielä kaulakappaleisen villaloimen niskaan ja raahasin varusteet satulahuoneeseen. Sitten viskasin tallissa oleville hevosille vähän heinää ja lähdin sisälle lämmittelemään.

"Joko kävelytit Anin?" nica kysyi astuessani sisälle taloon. Mutisin jotain epäselvää ja nainen käsitti sen "joo":na. Heitin takin naulakkoon ja valahdin olohuoneen sohvalle löhöilemään. "Tuliko Suvi jo maastosta?" nica kysyi huutaen keittiöstä.
"Ei." huusin takaisin ja vaihdoin kanavan kolmoselle. Siellä esitettiin luontodokumenttia jääkarhuista. Jääkarhuista, hrrr.. vaihdoin taas kanavaa.
"Entäs Reita? Missä hemmetissä se luuraa?" nican ääni kuului taas keittiöstä. Mietin hetken.
"Lähti Suvin kanssa maastoon."
"Miksi sä et mennyt?"
Olin hetken hiljaa. Ehkä sen takia, että olin halunnut päästä pois näkyvistä testatakseni Ania rauhassa. Luojan kiitos nica ei ollut näkemässä häkellystäni.
"Öö.. Ani ei tykkää Merlinistä, niin en kehannu lähtee mukaan." vastasin.
"Sami tulee joskus kuuden maissa, Tyleristä en tiedä, mutta sitten syödään jotain, laitetaan sauna ja jos teillä on Reitan kanssa raketteja niin voitte ampua niitä."
"Miks Sami tulee tänne uudeks vuodeks? Eikö sillä oo muuta seuraa?" huusin takaisin. Ilmeisesti nica oli kyllästynyt huutamaan, sillä kohta nainen ilmestyi olohuoneen oviaukolle.
"Sen porukat asuu Oulussa." nainen huomautti. Katsoin serkkuani suu auki.
"Oulussa? Onko se kotosin Oulusta! Onko Sami lappalainen!" sain pidetellä naurua. Jollain tavalla olin aina kuvitellut Samin eteläsuomalaiseksi, miehessä ei ollut hitustakaan pohjois-suomalaisen näköäkään. Tosin karski mieshän piti valmennuksensa, vaikka pakkasta oli -20 astetta. Jos niihin enää kukaan sattui eksymään.

Sulattelin itseäni sisällä vielä tovin, ennen kuin uskaltauduin taas jäätävän pakkaseen. Tallissa olikin kaksi jäätynyttä ratsastajaa. Reita vei jo loimitettua kirppua pihalle, kun Suvi vasta kantoi Merlinin varusteita satulahuoneeseen. Menin Merlinin karsinalle ja heitin tallitoppiksen voikon hevosen päälle. Tappelin solkien kanssa, kun Suvi tuli takaisin karsinalle.
"Oisin mä ne saanu." Suvi tokaisi. Odotin toisen lähtevän oitis muualle, mutta tyttö jäikin karsinan ovelle.
"Ajattelin auttaa, mulla on jo sulat sormet." huomautin. Näin silmäkulmastani, että Suvi hymyili. Hymy katosi kuitenkin juuri sillä hetkellä, kun käännyin kohti tyttöä. Suvi laittoi karsinan oven kiinni, kun olin poistunut sieltä. En kuullut kiitosta, mutta tytön hymy oli ollut minulle jo jonkin sortin kiitos.
"Me ammutaan illalla raketteja.." lausahdin kääntyessäni ympäri. Suvi katsahti minuun.
"Mä menen Kimin luokse." tyttö vastasi.
"Ai, okei." mutisin.
"Mut, hyvää uutta vuotta." toinen sanoi.
"Samoin."
Suvi haki reppunsa toimistosta ja lähti tallilta. Laahustin käytävällä hetken edestakaisin, ennen kuin jumituin Vertin karsinan luokse. Se oli vielä tyhjä, sillä osa hevosista oli vielä ulkona. Odotin Reitan palaavan ulkoa ja ehdotin , että hevoset voisi ottaa nyt jo sisälle. Eipähän tarvitsi tehdä sitä pimeällä. Riittäisi, että kävisi välillä viskaamassa vähän heinää nälkäisten olentojen eteen, niin ne pysyisivät suhteellisen tyytyväisinä. Niin me teimme. Ulkoloimet vaihdettiin tallitoppiksiin ja kävin vaihtamassa Anin villaloimenkin toppikseen.

Kuuden paikkeilla Sami ilmestyi tallille. Herra tallimestarin saavuttua nica antoi vihdoin minulle ja Reitalle luvan iskeä kiinni pöytään katettuun ruokaan. Ruuan jälkeen laitettiin pyörimään leffa, jonka Reita oli antanut nicalle joululahjaksi. Illan mittaan katsottiin vielä toinenkin elokuva, saunottiin ja vaille 12 lähdettiin pihalle tuijottamaan ilotulituksia ja paukuttelemaan omia. Ei meillä Reitan kanssa paljoa ollut, mutta kiitettävästi siihen, että ulkona saatiin värjötellä yli puoli tuntia. Olohuoneessa jatkettiin uuden vuoden juhlia, kun talon omistaja hipsi jo nukkumaan.

04.12.10 - Good things gone bad
Jesse:
"Laita Ani valmiiksi, kävelytä se, pura Tuittu, laita Reeve kuntoon, kävelytä se, ratsasta Indi, siivoa karsinat, pura heinäkuorma, vie paalit vintille, aja ponit..." mutisin sukiessani Anin kiiltävää karvaa. Kuulin tallin oven avautuvan ja olin varma, että nica oli tulossa sättimään minua hidastelusta.
Mitään ei kuitenkaan kuulunut, joten kurkkasin käytävälle. Suvi veti eksyneen näköistä poikaa perässään kohti ensimmäisen hevosen karsinaa. Murahdin itsekseni ja astuin ulos karsinasta. Ristin käteni puuskaan ja nojasin karsinanoveen. Vasta, kun Suvi oli esittellyt seuralaiselleen ensimmäisen karsinan asukin, tyttö tajusi minut ja sain osakseni murhaavan katseen.
"Jesse." tyttö lausahti.
"Suvi." sanoin.
"Jesse, tässä on Kimi." Suvi esitteli. Kimi. Olin vähällä nauraa toisen nimelle, mutta estin sen loppujen lopuksi nostamalla käden suuni eteen ja yskähtämällä väkinäisesti. Katsahdin Kimiä päästä varpaisiin. Fruittari. Pahempi fruittari kuin minä, paljon pahempi. Kuka käytti lacosteja tallilla? Lisäksi poika näytti paljon nuoremmalta kuin Suvi, ei Suvi voinut olla tosissaan pojan suhteen. Deittailla nyt nuorempaa jätkää, mitä siitäkään tulisi.. Eikä poika näyttänyt olevan hitusenkaan sellaiselta, joka voisi olla kiinnostunut 500 kiloisista elukoista. Purin huultani. Kimi ojensi kätensä kätelläkseen minua ja mietin hetken, tarttuisinko käteen vai en. Päätin kuitenkin olla kohtelias ja ojensin käteni kätelläkseni poikaa.

"Kiva nähdä suakin tallilla, tuliko ikävä?" kysyin Suvilta, kun viralliset tervehtimiset oli tehty.
"Ikävä, suako?" Suvi kysyi epäluuloisena ja Kimi katsahti minuun pahasti.
Naurahdin.
"Minuakin. Mä tarkoitin hevosia, tallia.." selvensin ja hymyilin. Suvi ei vastanut, vaan veti Kimin mukaansa ja lähti tallin toiseen päähän.
Jäin seisomaan käytävälle ja katselemaan parin perään. Olihan Suvi vannonut tuovansa poikaystävänsä tallille, vaikka en ollut osannut uskoa asiaa todeksi. Tallin ovi aukesi taas ja Reita kurkisti talliin.
"Sä saat kohta huudot, Ani maneesiin ja nopeesti." Reita tokaisi ja katosi ovelta. Minuun tuli vauhtia, kun ryntäsin hakemaan hevosen varusteita.

"No johan kesti." nica puhahti, kun talutin Anin maneesiin.
"Sori, yritin olla huolellinen.." tekaisin selityksen ja otin Tuitun nicalta.
"Ai huolellinen!" nica huudahti. "Miten etusuojat vinkottaa ihan väärin päin? Jesse?! Jesse??!" Liukenin paikalta niin nopeasti kuin vain pääsin. Vein Tuitun talliin ja purin siltä kaikki varusteet. Viskasin tamman selkään loimen ja menin harjaamaan Reeveä.

Minulle sysättyjen hommien jälkeen, sain vihdoin levähtää ja mennä kuluttamaan hermojani Vertin parissa. Tai oikeastaan, en ollut tehnyt kaikkia hommia. Sami passitti minut matkoihini, kun näki minun laittavan Indille satulaa väärin päin. Käski mennä nukkumaan ja mittaamaan kuumeen. Sitähän minä en kuitenkaan totellut, vaan pakenin Vertin luo.
"Hei höpö." mutisin Vertille. Ori ei välittänyt minusta vaan kääntyi ja astui varpailleni. "Voi vittu, Vertti siirry." sähähdin, mutta sain suurin piirtein työntää Vertin kauemmas, jotta ori nostaisi kavionsa varpailtani. Astuin äkkiä ulos karsinasta ja istuin käytävälle pitelemään jalkaani.
"Leikitkö varvashippaa Vertin kanssa vai?" Suvi kysyi ilmestyessään satulahuoneesta. Nyrpistin nenääni, enkä vastannut tytölle. Siihen Suvikin vain tuli piikittelemään minua, kuin toisella ei olisi parempaa tekemistä. Miten kaikki olivat minua vastaan tänään?
"Hehheh" totesin lopulta, en voinut olla piikittelemättä takaisin. "Ja miten vanha sun lacostepoju olikaan?"
"Seittämäntoista." Suvi myönsi hetken hiljaisuuden jälkeen. Tukahdutin naurahduksen, mutta Suvi kyllä huomasi eleeni.
"No mitä?" tyttö kysyi paheksuen.
"Mistä sä löysit sen? Lastentarhasta? Mä en ainakaan deittaile vanhempia naisia.." vastasin ja virnistin.
"Ai niin, kun sulle kelpaa vaan sakkoliha." Suvi sihahti, kääntyi ja lähti tallista katsomatta taakseen.
"Suvi!" huudahdin, mutta tyttö ei välittänyt.
"Hitto, hitto.." hoin itsekseni. Onnistuin siinä taas. Onnistuin loukkaamaan Suvia, vaikka en minä sitä niin tarkoittanut.. Enemmänkin olin sanonut sen vitsillä..
Kapusin ylös lattialta ja lähdin nilkuttamaan sisälle. Tallissa pyöriminen sai riittää siltä päivältä, halusin sohvalle televisiota katselemaan. Tosin tuskin pääsisin sinnekään, kun kaatuisin rappusissa ja löisin pääni. Joutuisin sairaalaan ja saisin jonkun parantumattoman taudin.. Koko päivä oli pilalla, Suvi ei puhuisi minulle ikinä..

Sisälle päästyäni lysähdin sohvalle ja jäin siihen loppupäiväksi. Reita eksyi välillä sisälle ja kysyi jalastani, jossa pidin kylmää, vain koska siihen sattui mielettömästi. En vastannut, sillä olin pahalla päällä. Mökötykseni jatkui iltaan asti, kunnes laahustin nukkumaan. Ehkä seuraavaan päivään herääminen helpottaisi asioita..

13.10.10 - Koulutuuppausta
nica:
Menin maneesiin vähän kouluilemaan Anin kanssa ja eikös siellä kohta ollutkin ohjeita huutamassa eräs tallimestari. Sitä sai sitten raataa ihan kunnolla, kun tarkoituksena oli ollut mennä vähän rentoa köpöttelyä. "Istu nyt siellä satulassa hyvä nainen, äläkä hypi kuin perunasäkki." Sami huomautti, kun yritin istua alas keskiraviin. "Tule itse istumaan." puhisin ja tarrasin kiinni satulankaaresta. Armoa ei kuitenkaan tullut ja kun lopetimme treenin, niin hevonen oli yhtä märkä kuin ratsastaja.

01.10.10 - Pieni jättiläinen
Jesse:
Ilmeisesti Suvikin oli tänään raahautunut tallille, sillä tyttö istui muiden seurassa ruokapöydässä. Oli harvinaista, että kaikki olivat syömässä samaan aikaan. Yleensä itse kukin kävi syömässä silloin, kun tallihommista vapautui kymmenisen minuuttia. Vedin itselleni tuolin pöydän päädystä ja mätin lautaselleni makaroonilaatikkoa.
"Millanen se Ani on?" Suvi kysyi vietyään astiansa tiskikoneeseen. Tunsin pienen omatunnonpistoksen, jätin yleensä omani aina pöytään, mutta niin tekivät silloin tällöin kyllä Sami ja Reitakin. Tyler käyttäytyi hieman kohteliaammin.
"Mikä Ani?" esitin kysymykseni, vaikka minulla oli ruokaa suussa.
"Sun uusi ratsu. Russponi." Suvi totesi pisteliäästi pöydän toiselta puolen. Näytin tytölle kieltä ja toinen teki samoin. Ei tallille mitään russponeja ollut tulossa. Ilmeisesti uuden tulokkaan nimi oli kuitenkin Ani.
"No.. se on iso." nica myönsi, näin miten Sami nosti katseensa ruokalautasesta ja katsoi nicaa kysyvästi.
"Miten iso?"
"184" nainen vastasi.
Rupesin yskimään. 184cm korkea? Reilut 14 cm korkeampi kuin yksikään tallin muista hevosista. Verttikin oli jäänyt 166cm korkuiseksi. Loistavaa.
"Ja ajattelit yltää harjaamaan sen?" Sami kysyi nicalta. Nainen hymyili.
"Mä ajattelin, että joku pidempi nimeltä Sami voi sitten ojentaa auttavan kätensä. Hölmö, en mä nyt niin lyhyt ole, etten yltäis harjata sitä." nica huomautti ja pyöräytti silmiään. Hän rupesi siivoamaan pöytää.

Porukka rupesi valumaan pikkuhiljaa pihalle päin odottamaan hevosautoa. Kymmenen minuutin päästä pihaan ajoi rekka. Se pysähtyi parkkipaikalle ja ohjaamosta hyppäsi ulos keski-ikäisen näköinen nainen, joka tuli oitis juttelemaan nicalle. Kohta nainen totesi meille muille, että voimme ottaa hevosen pois autosta. Tyler ja minä ryntäsimme ensimmäisenä ottamaan hevosta ulos, perässä tulivat Suvi ja Reita. Sami jäi naisen ja nican luokse juttelemaan.

Kohta pihamaalla tepastelikin valtava päistärikkö hevonen.
"Ani?" lausahdin. "Mä luulin, että se on tamma."
"Ei ilmeisesti." Reita vastasi, kun kävelytimme hevosta pihamaalla.
"Viekää se karsinaan, me mennään kahville." nica huikkasi ja lähti hevosen tuoneen naisen ja Samin kanssa sisälle.
Veimme tämän Anin siis uuteen talliin ja se pääsi Reeven karsinaan, koska se oli tallin isoin karsina. Muualle hevonen ei varmaan edes mahtuisi.

Vaikka Ani oli valtava, se oli todella rauhallinen. Rupesi heti mutustamaan heiniään, eikä kiinnittänyt huomiotaan mihinkään, mitä tapahtui karsinan ulkopuolella. Hevonen näytti jopa lempeältä, sinisine silmineen. Karsinassa Ani ei kuitenkaan vaikuttanut niin suurelta, kuin se todellisuudessa oli. Ehkä se johtui siitä, että karsina oli oikeasti iso ja nyt hevosen vieressä ei seisonu kukaan eikä vertailukohdetta ollut.
"Mistä se on tullu?" kysyin Suvilta, joka ihaili hevosta vierestäni.
"Etelä-Suomesta , se on 4v fwb."
"Mä haluun kokeilla sitä." totesin. Reita naurahti vieressäni.
"Sä et edes pääse sen selkään ilman jakkaraa." Reita huomautti.
"No pääsetkö ite?" kysyin, mutta Reita vain virnisti.
"Joo, joo pojat. Ehkä teistä kumpikaan ei pääse sitä ratsastamaan, vaan nica ratsastaa sitä itse?" Suvi ehdotti. Pudistin päätäni.
"Miten sillä riittää aika? Nytkin kisattavia on talli täynnä ja meidänkin pitää ratsastaa monta hevosta päivään, että kaikki saa liikuntaa."
"Ehkä sä tai Reita saattekin sitten Tuitun liikutettavaks." Suvi naurahti. Emme kumpikaan Reitan kanssa vastanneet Suvin luomaan uhkakuvaan. Tamma oli pöpi, vaikka olihan sillä kapasiteettia. Ehkä sitten, kun se vähän rauhoittuisi. Jäimme vielä hetkeksi katselemaan tallin uusinta jättiläistä.

Lopulta kuulin, kun rekka ajoi pois pihasta. nica ja Sami tulivat talliin.
"Kuka haluaa nähdä Anin liikkeet?" nainen kysyi ja kävi hakemassa satulahuoneesta hevoselle jonkun hevosen suitset. Hän sai säädellä niitä tuplasti isommiksi ja lähti sitten taluttelemaan oria liinassa ulos tallista. Seurasimme uteliaina perässä. Ilmeisesti tässä hevosessa oli jotain muutakin upeaa hienon värin lisäksi.
nica talutti Anin (jonka kokonimen Suvi oli kertonut olevan Kearney's Anakin) maneesiin ja päästi kävelemään ympyrälle. Kohta ori ravasikin lentävin askelin eteenpäin ja esitteli mitä hienointa keskiravia.
"Looks pretty good." Tyler huomautti vierestäni ja nyökkäsin.
"Huge strides."
"Yeah. I think that horse has a hell of a jump and it's probably really strong to ride."
"Probably. You never know."
"Hah, I want to see when someone rides him."
"Me too." myönsin.
Lopulta nica komensi hevosen laukkaan. Sen askel oli valtava. Asia oli sitten ihan erikseen, että kuka noissa askeleissa pystyi istumaan.
"Ratsastetaan sitä huomenissa. Annetaan nyt loppupäivä tutustua vähän talliin. Huomenna sen voi laittaa pihallekin sitten." nica huikkasi meille kävelyttäessään Ania ulos maneesista.

Reita oli ensimmäinen joka liukeni paikalta, ilmeisesti tekemään hommiaan tai sisälle television ääreen. Tyler haukotteli ja sanoi lähtevänsä kotiinsa. Ilmeisesti tällä oli vapaapäivä ja tämä oli vain piipahtanut tallilla vilkaisemassa hevosta. Suvi vilkaisi minua kysyvästi.
"No?" äänähdin.
"Lähetään maastoon, vois vaikka hyppiä jotain maastoesteitä nyt kun pohja on vielä hyvä."
"No mennään. Mä en kerennykkään vielä liikuttaa Verttiä."
"Mä kuulin, kun Sami sanoi jostain sählingistä, mitä se oli aamulla?" tyttö kysyi, kun lähdimme kävelemään tallille.
"Jotain vaan, mä selitän kun päästään hevosten selkään." huomautin ja hymähdin. Vertin pelleily oli unohtunut kokonaan uuden hevosen tulon takia. Toivottavasti se osaisi käyttäytyä maastossa. Vertistä ei ikinä tiennyt.